Verpleegkundige bij Ouderenzorg: “Mijn werkdag is een mooie als ik iemand even uit de somberte heb kunnen halen.”


Soms komen wegen samen en valt alles op de juiste plek. Zo ging het bij Christiaan Macco (41), verpleegkundige bij Mondriaan Ouderenzorg. Hij studeerde voor bioloog, werd kok, maar koos voor de psychiatrie. Christiaan: “Mijn werkdag is een mooie dag als ik iemand even uit de somberte heb kunnen halen, dat we samen even hebben kunnen lachen over iets leuks van vroeger.”

‘’’Kom eens bij ons kijken’”, zei een vriend jaren geleden tegen mij. Vijverdal in Maastricht zocht leerling verpleegkundigen. Mijn studie Biologie had ik verruild voor een koksopleiding. Die had ik afgerond maar ik wilde niet fulltime aan de slag als kok, hoe leuk ik koken ook vond en nog steeds vind. De psychiatrie had mijn interesse al eens eerder gewekt, toen ik tijdens mijn studie Biologie stage liep op een school met kinderen met gedragsproblemen. Dus ik ben gaan kijken bij Vijverdal, raakte opnieuw geboeid en bleef ‘hangen’. Een mooie tijd, die jaren als leerling verpleegkundige. Je loopt stage op veel verschillende plekken, leert de organisatie heel goed kennen en dat geeft je uiteindelijk een helder beeld van de psychiatrie, de zorg en van jezelf. Wat ligt mij? Waar kom ik het beste tot mijn recht? Het werd Ouderenzorg, ik deed er mijn laatste stage en voelde me daar als een vis in het water. Nog steeds.”

Schildpadden en gifkikkers
“Biologie is nu een grote hobby van me, ik fotografeer veel in de natuur en thuis zorg ik voor mijn favoriete dieren: schildpadden en gifkikkers. Het zijn speciale soorten, ik ga zelfs ver op reis, naar Panama bijvoorbeeld, om deze bijzondere dieren op te zoeken en te fotograferen. Ja, ik ben wel van de hobby’s en dat geef ik patiënten ook vaak mee. Niet dat ze nou ook gelijk gifkikkers en schildpadden moeten gaan houden, ha ha. Nee, gewoon dat het fijn is om afleiding te hebben, even nergens anders aan denken en sombere gedachtes opzij zetten.”

Zinvolle dagbesteding
“De afdeling waar ik werk is een open opname- en resocialisatie afdeling voor ouderen. We zijn hier veel bezig met het activeren en enthousiasmeren van onze patiënten met als doel dat ze zelf weer meer gaan ondernemen, uit een isolement of depressie komen en snel weer naar huis of naar een andere passende woonsetting kunnen. Wij begeleiden hen bij het vinden van een zinvolle en prettige dagbesteding en houden daarna een vinger aan de pols. Dat kan intern of extern zijn, dat hangt mede af van de indicatie. In huis hebben we allerlei therapieën, bijvoorbeeld weer zelf gaan koken (kooktherapie) of Tai Chi (omgaan met stress) en ook begeleiden we onze patiënten bij het boodschappen doen, het maken van een wandeling, dat soort kleine maar belangrijke activiteiten. Ik vind het prachtig als ik zie dat een patiënt weer zelf naar de stad is gewandeld en tevreden terugkomt met inkopen. Overigens zijn onze patiënten vaak nog heel vitaal. De oudere van nu past toch echt niet in het clichébeeld van ‘de oudere’: achter een rollator of liggend in bed.”

“Als wij onze patiënten weer twee of drie keer per week onder de mensen kunnen brengen, voorkom je misschien wel nieuwe opnames.”


Eenzaamheid
“Op dit moment begeleid ik iemand met het vinden van een zorgboerderij, om daar te starten met allerlei klusjes, zoals het verzorgen van de paarden en koeien. Een welkome dagbesteding, in de buitenlucht én onder de mensen. We merken sinds corona dat eenzaamheid en isolement steeds vaker een rol speelt bij opnames. De vaste structuur van veel ouderen is weggevallen en daarmee ook de sociale contacten. Denk aan het wegvallen van dagbesteding en vrijwilligerswerk. Maar ook het ontbijtje bij Ikea, ergens een kop koffie drinken of een broodje eten op het terras van Bufkes. Als wij onze patiënten weer twee of drie keer per week onder de mensen kunnen brengen, voorkom je misschien nieuwe opnames.”

Mooie dag
“Wat ik als verpleegkundige heel fijn vind is dat we hier werken met eigen verantwoordelijkheid. Je hebt meerdere rollen en dat maakt het werk nou net zo leuk en afwisselend. Van een aantal patiënten ben je persoonlijk begeleider en coördineer je alle zorg. Van het op orde brengen van de dossiers, het schrijven van de verpleegplannen en mdo’s, tot het onderhouden van contact met de behandelaar(s), familie en natuurlijk de patiënt zelf. Mijn team is voor mij een heel belangrijk gegeven in mijn werk, ik voel me prettig, gewaardeerd en veilig. We zijn er voor elkaar, ook in mindere of soms heftige tijden. De psychiatrie is niet zo zeer fysiek zwaar maar kent wel geestelijk pittige momenten. Dan is de steun van je collega’s heel waardevol; een collega die het even van je overneemt, een goed gesprek, een belangstellend appje. En niet te vergeten, we gooien er geregeld ook de nodige humor tegenaan, het maakt alles wat luchtiger. Mijn werkdag is een mooie dag als ik iemand even uit de somberte heb kunnen halen, dat we hebben kunnen lachen over iets leuks van vroeger. Of dat een spontaan gesprek ineens de diepte raakt en ik vertrouwen voel. Ja, dan heb ik een mooie en geslaagde dag.”