Op bezoek bij Akkerweide: de kliniek in de wijk die niet aanvoelt als een kliniek.

By 17 juni 2021 Uitgelicht

Collega Annemiek (afdeling Werving & Selectie) werkt nog niet zo lang bij Mondriaan. Ze stond te trappelen om op werkbezoek te kunnen gaan, om Mondriaan beter te leren kennen. Door de huidige versoepelingen van de corona-maatregelen was het dan eindelijk zo ver. Ze ging naar Akkerweide, een kliniek in de wijk die niet aanvoelt als een kliniek. Ze sprak met medewerkers, de leidinggevende én maakte kennis met huiskat Zorro. Lees haar verslag.

Vandaag staat mijn allereerste werkbezoek bij Mondriaan op de agenda! Ik ben als een kind zo blij dat ik eindelijk mijn nieuwe werkgever beter ga leren kennen. Na 3 maanden thuiswerken en overleggen via Teams is dan nu het moment dat ik de sfeer ga proeven op een locatie, dat ik onze medewerkers in de ogen kan kijken terwijl we een gesprek voeren. Mijn dag kan al niet meer stuk.

Ik heb een afspraak bij Akkerweide. Akkerweide is een kliniek in een woonwijk in Hoensbroek, er verblijven 40 patiënten die een eigen ruimte hebben, met een eigen voordeur. De patiënten staan ‘met één been buiten’. Ze krijgen begeleiding om de stap te maken naar beschermd wonen of naar zelfstandig wonen (evt. met ambulante begeleiding). De begeleiding is gericht op het vergroten van de zelfredzaamheid, bijvoorbeeld hulp met koken, boodschappen doen, schoonmaken of budgetteren.

Afdelingshoofd Yvonne heb ik al een aantal keer telefonisch gesproken, ze heeft me al veel verteld over de ‘kliniek in de wijk’ die niet aanvoelt als een kliniek. Als ik bij de locatie aankom, zie ik dat ze gelijk heeft. Het gebouw oogt als ieder ander appartementencomplex. Ieder heeft zijn eigen voordeur aan de galerij, voor de ramen zie ik plantjes staan. Aan de bordjes met ‘kantoor Mondriaan’ zie ik waar ik moet zijn.

“Onze huiskat Zorro is een geweldige therapeut: hij luistert als de beste en oordeelt niet.”

 Als ik aanbel, doet Yvonne open. Ik voel me direct welkom. We gaan samen zitten met Elke en Jamilla. Elke werkt nog niet zo lang bij Akkerweide, ik ben dan ook heel benieuwd hoe zij haar eerste maanden heeft ervaren. “Het bevalt me zo goed om hier te werken”, zegt Elke. “Wat ik het liefste doe is mensen weer terug in hun kracht zetten, zodat zij hun zelfstandigheid en de regie over hun leven terugkrijgen. Ik probeer altijd de mens te zien en niet het ziektebeeld. Ik werk heel graag binnen de psychiatrie. Je hoort de verhalen, ziet hoe het leven onze patiënten heeft gevormd maar ook hoe ze daarmee om (leren) gaan. Het is fijn om de connectie te kunnen maken met de patiënten, om ze te bereiken. Soms lukt het ons niet, maar dan hebben we altijd nog onze huiskat Zorro. Zorro is een geweldige therapeut: hij luistert als de beste en oordeelt niet.”

Wat vinden Elke en Jamilla van het team waarmee ze samenwerken bij Akkerweide? “Er is een heel goede sfeer binnen het team. Vanaf de allereerste dag voelde ik me welkom”, aldus Jamilla (ZZP’er). “Er is veiligheid binnen het team, je wordt gesteund. We zorgen voor elkaar en samen zorgen we voor onze patiënten”, vult Elke aan. “Het is een jong team waarin echt het teamgevoel heerst, we willen elkaar graag leren kennen. Het is leuk dat het team echt een mix is van verpleegkundigen, agogisch werkenden en afdelingsassistenten. Onze leidinggevende Yvonne is een mensen-mens.” Wie zou hier nou niet willen werken?

Ons gesprek loopt ten einde, langzaam druppelen de collega’s van de volgende dienst binnen. Voor mij het moment om te gaan, zodat de overdracht kan plaatsvinden. Met een goed gevoel kijk ik terug op het gesprek. Wat een fijne, betrokken medewerkers. Ze zijn trots op hun werk, werken vanuit hun overtuiging. Aangestuurd door Yvonne, die haar medewerkers en patiënten een warm hart toedraagt. Ik kan me voorstellen dat het een fijne plek is om te werken.

Zin om aan te sluiten bij het team van Akkerweide? Ze zoeken nog een medewerker voor de vaste nachtdienst. Bekijk deze vacature.