Medewerker Preventie: “Praat open en eerlijk met jongeren over middelengebruik.”

By 7 december 2022 Uitgelicht

Het is nauwelijks rumoerig als een grote groep studenten van de opleiding Beveiliging (Vista College) plaatsneemt in de filmzaal van Mondriaan. Aandachtig, soms geamuseerd maar vooral met veel belangstelling luisteren de jongeren naar preventiemedewerker Mandy. Ze geeft een voorlichting over middelengebruik. “Hebben jullie zelf wel eens met middelengebruik te maken gehad?”, vraagt ze.

Dan komen de persoonlijke verhalen los (‘mijn neefje dealt’) en worden allerlei vragen gesteld (‘is ketamine legaal?’). “Het is altijd mooi om te zien als jongeren de ruimte en vrijheid voelen om erover te praten”, zegt Mandy na afloop. “Dat is namelijk ook precies de bedoeling: praat erover, stel die vragen! Het is zó belangrijk om hen goed te informeren.”

Taboe
“Het is niets nieuws onder de zon dat jongeren nieuwsgierig zijn en grenzen verkennen”, gaat Mandy verder. Daar hoort ook bij dat ze in aanraking kunnen komen met zaken die niet per se goed voor ze zijn, zoals middelengebruik. Maar het feit dat je nieuwsgierig bent en ermee experimenteert wil nog niet zeggen dat je er altijd problemen mee krijgt. Het is vooral van belang om open en eerlijk met jongeren te praten over verantwoord middelengebruik en hen te voorzien van juiste informatie. Zonder de opgeheven vinger. Middelengebruik als gespreksonderwerp wordt nogal eens aan de kant geschoven, er hangt toch een beetje een taboesfeer omheen. Daar kunnen wij vanuit Mondriaan Verslavingspreventie op een laagdrempelige manier bij helpen.”

“Mooi om te zien als jongeren de vrijheid voelen om over middelengebruik te praten.”


Warme ontvangst
“Niet lang na het behalen van mijn bachelor Gezondheidswetenschappen met specialisatie GGZ, kon ik bij Mondriaan aan de slag. Mijn eerste ervaring deed ik op bij een beschermde woonvorm, daar werkte ik vooral met volwassenen met autisme. Een goede, leerzame ervaring maar na een tijdje kriebelde het. Toen de vacature voor een preventiemedewerker voorbijkwam wist ik waarom: Dit paste bij me, hier lag mijn drive. Iets kunnen betekenen voor (kwetsbare) jongeren, een stukje bijdragen aan hun mentale welzijn. Een helpende hand zijn als ze dat even nodig hebben. Heel fijn dat ik me bij Mondriaan verder kon en kan ontwikkelen, dat die mogelijkheden er zijn. Bij Preventie kreeg ik een warme ontvangst van mijn collega’s. ‘Fijn dat je er bent, wat heb je van ons nodig?’ Een superfijne start!”

Moti-4
“Iedereen met vragen over alcohol, drugs, gamen of gokken kan bij Preventie terecht. We geven informatie, allerlei cursussen, trainingen en voorlichtingen over middelengebruik aan jongeren, volwassenen, beleidsmakers en professionals. Regelmatig gaan we langs scholen of geven een voorlichting in huis, zoals vandaag aan de groep studenten van Vista. Ook op individuele basis kan een jongere bij ons terecht wanneer het gebruik van middelen, gokken of gamen problematisch is of begint te worden. Hiervoor hebben we een interventie ontwikkeld: moti-4, een laagdrempelig traject voor jongeren van 14-24 jaar, met als doel om probleemgedrag terug te dringen. Een aanmelding hiervoor kan komen vanuit school, of vanuit een ouder of de jongere zelf. Ik merk vaak bij de 1-op-1 gesprekken hoe dankbaar een jongere dan kan zijn (‘Dat is precies wat ik bedoel!’), je geeft ze dan net dat stukje waar ze naar op zoek zijn, zoals begrip of goede informatie.”

“Ik wil iets kunnen betekenen voor (kwetsbare) jongeren, een stukje bijdragen aan hun mentale welzijn.”


Klik
“Het werken met jongeren ligt me, de klik is vaak snel gemaakt en ik kan me goed inleven in hun wereld. Misschien komt het door mijn eigen jeugdervaringen die zowel positief als minder positief waren. Dat neem je mee. Mijn jonge leeftijd – ik ben 25 – helpt ook wel in de aansluiting met jongeren.” Niet alleen bij Mondriaan, ook in haar vrije tijd is Mandy te vinden onder de jonge mensen. In het dorp waar ze opgroeide is ze al jaren actief als begeleider bij twee verenigingen die van alles organiseren voor de jeugd: van vakanties, Kerst- of Halloween feestjes tot het wekelijks bakken of sporten. “Als kind was ik zelf ook lid maar niet alle activiteiten konden mij bekoren, ik wilde ze liever zelf bedenken. Dat was niet helemaal de bedoeling dus stapte ik op om later als begeleider terug te komen. Nu kan ik wel meebepalen wat er allemaal georganiseerd wordt, ha ha!

Ik voel me echt op mijn plek en hoop dit werk nog lang te kunnen doen. Het is dankbaar werk. Verder zijn er nog tal van uitdagingen en mogelijkheden bij Mondriaan om me te ontwikkelen op persoonlijk en professioneel vlak. Daarnaast, niet onbelangrijk, kan ik mijn werk goed combineren met een (beginnend) gezinsleven. Dat is niet altijd vanzelfsprekend. Voor mij heel waardevol nu er een kleintje op komst is.”

 

Gaat jouw hart ook uit naar het werken bij preventie? Wij zijn altijd op zoek naar talent! Houd onze vacatures in de gaten of stuur een open sollicitatie.