Het succes van onze digitale behandelingen: een volwaardige gebruiksvriendelijke app

PsyQ Online van Mondriaan is ruim een jaar geleden gestart met digitale behandelingen. Het uitgangspunt van deze online poli is om optimaal gebruik te maken van technologische mogelijkheden zodat zorg kan worden geboden wanneer dit het meeste effect heeft. In deze serie over digitaal behandelen delen onze behandelaren hun ervaringen. Deze keer schrijft Daniëlle Coenjaerts, verpleegkundig specialist GGZ bij PsyQ Online, over de app waarmee de behandelingen worden ondersteund.

In het eerste artikel van deze reeks schreef mijn collega Han dat online behandelen veel meer is dan alleen maar digitaal contact via beeldbellen. Juist het combineren van beeldbellen met andere contactmogelijkheden, zoals chat en informatie uit digitale registraties, zorgt ervoor dat we goede resultaten boeken op onze digitale poli. Een belangrijk onderdeel hierin is de app die wij gebruiken. Door een hoge gebruiksvriendelijkheid zorgt deze ervoor dat we een laagdrempeliger contact hebben met de cliënt.

Wij gebruiken voor onze behandelingen de app NICEDAY. Deze app stelt ons in staat om volledig digitaal te werken. De behandelingen berusten echter nog steeds volledig op evidence based interventies. De innovatie zit ‘m erin dat de app, en de ruimte in onze agenda, mogelijkheden biedt om iedere dag even mee te kijken met onze cliënten. Zo kunnen we snel een vertrouwensband opbouwen met de cliënt en diens omgeving. De app zorgt er dus voor dat het contact laagdrempelig kan verlopen. Hoewel we fysiek op afstand zijn, zijn we door even digitaal contact te leggen bijvoorbeeld voor, tijdens of na een exposure oefening toch korter bij de cliënt.

Een goede indruk van hoe we met NICEDAY werken krijg je in dit filmpje:

De NICEDAY app integreert alle functionaliteiten voor zowel de behandelaar en de patiënt in één digitale omgeving. Dat werkt erg fijn. Voor mij als behandelaar is hierdoor alle geregistreerde informatie direct overzichtelijk terug te zien in een dashboard, zodanig dat het ook nog eens handvatten biedt om efficiënter te behandelen.

Om echt efficiënt te behandelen via een app, moet de behandelaar wel enig inzicht en vertrouwen hebben in de manier waarop je digitale technologie toepast in behandelingen. Een beetje affiniteit met technologie is dus prettig, je moet bijvoorbeeld goed aanvoelen wanneer je welke vorm van communicatie inzet. Door dit te doen zijn onze resultaten voor de behandeling van angst, depressie, dwang en psychotrauma zeer goed. Voor groepsbehandelingen vermoeden we dat behandelen via een app minder succesvol is.

Als PsyQ Online dragen we ook actief bij aan de ontwikkeling van het NICEDAY concept. Zo participeren we in wetenschappelijk onderzoek en schrijft elke behandelaar maandelijks een blog voor de NICEDAY community. Ook dragen we bij aan de verbetering van de app en gaan we naar bijeenkomsten met andere organisaties die gebruik maken van NICEDAY om onze ervaringen te delen en te leren van anderen. Op deze manier kunnen we PsyQ Online verder ontwikkelen en de kwaliteit van de online behandeling steeds verder verbeteren. Samen op weg naar de toekomst!

 

Daniëlle Coenjaerts
Verpleegkundig Specialist GGZ PsyQ Online Mondriaan

 

Wil jij ook een rol spelen in de verdere ontwikkeling van digitaal behandelen? Kom dan als behandelaar ons team van PsyQ Online versterken! 

Wil je meer weten over hoe wij NICEDAY inzetten voor onze behandelingen, leg dan contact met Daniëlle via LinkedIn.

Regiebehandelaren

Psychiater bij Ouderenzorg: “Er liggen hier zo veel uitdagingen, er is altijd wel iets waar je je ei in kwijt kunt.”

“Ik merk dat veel oudere patiënten het leuk vinden, zo’n ‘jonge dokter’, zegt Julie Schulkens…
Regiebehandelaren

Verpleegkundig specialist bij Ouderenpsychiatrie: “Als alle zorg goed is geregeld, heb je de helft al gewonnen.”

In 2002 stapte Saskia Bollen voor het eerst de wereld van Mondriaan binnen. Als leerling…
Digitaal behandelen

In een digitale behandeling sta je meer naast de patiënt dan ertegenover

PsyQ online van Mondriaan is begin 2020 gestart met digitale behandelingen. Het uitgangspunt van de…