Het succes van onze digitale behandelingen: een volwaardige gebruiksvriendelijke app

By 28 augustus 2020 Digitaal behandelen

PsyQ Online van Mondriaan is ruim een jaar geleden gestart met digitale behandelingen. Het uitgangspunt van deze online poli is om optimaal gebruik te maken van technologische mogelijkheden zodat zorg kan worden geboden wanneer dit het meeste effect heeft. In deze serie over digitaal behandelen delen onze behandelaren hun ervaringen. Deze keer schrijft Daniëlle Coenjaerts, verpleegkundig specialist GGZ bij PsyQ Online, over de app waarmee de behandelingen worden ondersteund.

In het eerste artikel van deze reeks schreef mijn collega Han dat online behandelen veel meer is dan alleen maar digitaal contact via beeldbellen. Juist het combineren van beeldbellen met andere contactmogelijkheden, zoals chat en informatie uit digitale registraties, zorgt ervoor dat we goede resultaten boeken op onze digitale poli. Een belangrijk onderdeel hierin is de app die wij gebruiken. Door een hoge gebruiksvriendelijkheid zorgt deze ervoor dat we een laagdrempeliger contact hebben met de cliënt.

Wij gebruiken voor onze behandelingen de app NICEDAY. Deze app stelt ons in staat om volledig digitaal te werken. De behandelingen berusten echter nog steeds volledig op evidence based interventies. De innovatie zit ‘m erin dat de app, en de ruimte in onze agenda, mogelijkheden biedt om iedere dag even mee te kijken met onze cliënten. Zo kunnen we snel een vertrouwensband opbouwen met de cliënt en diens omgeving. De app zorgt er dus voor dat het contact laagdrempelig kan verlopen. Hoewel we fysiek op afstand zijn, zijn we door even digitaal contact te leggen bijvoorbeeld voor, tijdens of na een exposure oefening toch korter bij de cliënt.

Een goede indruk van hoe we met NICEDAY werken krijg je in dit filmpje:

De NICEDAY app integreert alle functionaliteiten voor zowel de behandelaar en de patiënt in één digitale omgeving. Dat werkt erg fijn. Voor mij als behandelaar is hierdoor alle geregistreerde informatie direct overzichtelijk terug te zien in een dashboard, zodanig dat het ook nog eens handvatten biedt om efficiënter te behandelen.

Om echt efficiënt te behandelen via een app, moet de behandelaar wel enig inzicht en vertrouwen hebben in de manier waarop je digitale technologie toepast in behandelingen. Een beetje affiniteit met technologie is dus prettig, je moet bijvoorbeeld goed aanvoelen wanneer je welke vorm van communicatie inzet. Door dit te doen zijn onze resultaten voor de behandeling van angst, depressie, dwang en psychotrauma zeer goed. Voor groepsbehandelingen vermoeden we dat behandelen via een app minder succesvol is.

Als PsyQ Online dragen we ook actief bij aan de ontwikkeling van het NICEDAY concept. Zo participeren we in wetenschappelijk onderzoek en schrijft elke behandelaar maandelijks een blog voor de NICEDAY community. Ook dragen we bij aan de verbetering van de app en gaan we naar bijeenkomsten met andere organisaties die gebruik maken van NICEDAY om onze ervaringen te delen en te leren van anderen. Op deze manier kunnen we PsyQ Online verder ontwikkelen en de kwaliteit van de online behandeling steeds verder verbeteren. Samen op weg naar de toekomst!

 

Daniëlle Coenjaerts
Verpleegkundig Specialist GGZ PsyQ Online Mondriaan

 

Wil jij ook een rol spelen in de verdere ontwikkeling van digitaal behandelen? Kom dan als behandelaar ons team van PsyQ Online versterken! 

Wil je meer weten over hoe wij NICEDAY inzetten voor onze behandelingen, leg dan contact met Daniëlle via LinkedIn.

Regiebehandelaren

Klinisch psycholoog en manager Zorg bij PsyQ: “We behandelen mensen en geen diagnoses.”

“Met grote regelmaat zien wij cliënten met ernstige psychiatrische problematiek en vaak met comorbiditeit”, vertelt…
Regiebehandelaren

SPV bij Mondriaan: “Als je écht luistert leer je de mens kennen, niet de patiënt die ‘dit’ of ‘dat’ heeft.”

“Luisteren, oprecht luisteren naar een patiënt. Dat is wat een sociaal psychiatrisch verpleegkundige (SPV) goed…
Regiebehandelaren

“Als GZ-psycholoog moet je jezelf blijven uitvinden.”

Haar tongval verraadt het meteen: GZ-psycholoog Han Gielen is een geboren en getogen Belgische. Toch…