Afdelingshoofd bij Kind & Jeugd: “Ik vind het heel belangrijk dat mensen hun werk zo kunnen uitvoeren dat ze er trots op zijn.”

By 30 september 2021 Uitgelicht

“Volwassenen slapen vaak uit, kinderen niet. Die staan al vroeg klaar om te spelen”, zegt Jelle Lahaije, afdelingshoofd bij Mondriaan Kind & Jeugd. “Laatst kwam ik om 8 uur de kliniek binnen, stond ie daar al te wachten, kleine jongen, knuffel onder de arm. ‘Kijk!’ riep hij en wees naar zijn glow-in-the-dark-pyjama. ‘Hij doet het nog!’ Dan begin je toch gelijk vrolijk aan je werkdag?”

Mondriaan Kind & Jeugd (K&J) behandelt kinderen, jeugdigen en jongvolwassenen (6 t/m 21 jaar) met complexe psychiatrische problematiek. Toen Jelle hier afdelingshoofd werd was zijn koffer allesbehalve leeg. Als 1e lijn begeleider/avondhoofd op een gesloten afdeling in de kinder- en jeugdpsychiatrie deed hij eerder waardevolle ervaring op en leerde hij veel over dit dynamische en complexe werkveld. Jelle: “Er zijn veel partijen waar je mee te maken hebt: verwijzers, ouders, voogden, de gemeente voor de (ingewikkelde) financiering, je eigen behandelkader. Er speelt ontzettend veel omheen, ook qua diversiteit aan problematieken. Het maakt het geheel behoorlijk complex. Toch neem je dat op de koop toe in dit werk omdat het zo boeiend is en enorm veel voldoening geeft. Welke leeftijd ze ook zijn, het werken met kinderen en jongeren is gewoon heel erg mooi om te doen.”

‘Uitstapje’

“Ik had al langer de ambitie om door te groeien naar een leidinggevende functie. In mijn vorige werk groeide ik steeds meer in een overstijgende rol; bij incidenten kon ik collega’s goed ondersteunen door te regelen en te coördineren, al dan niet op de achtergrond. Langzaam kwamen er steeds meer taken bij en ik merkte dat het me paste, die rol. Dat kreeg ik ook terug uit mijn omgeving. Maar leidinggevende functies binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie lagen niet voor het oprapen dus ik hield het in mijn achterhoofd. Als iets voor de toekomst. Per toeval en uit nieuwsgierigheid ben ik gaan kijken bij Radix, de forensische psychiatrie van Mondriaan en dat beviel me zo goed dat ik ben overgestapt naar de volwassenen psychiatrie. Zo kon ik nieuwe ervaring opdoen en mijn horizon verbreden. Wel met nog steeds in mijn achterhoofd: wie weet doet zich ooit de kans voor om als leidinggevende aan de slag te gaan, Mondriaan is een grote organisatie met mooie mogelijkheden.” Die kans deed zich voor en na zijn ‘uitstapje’ is Jelle dus weer terug op het nest: de kinder- en jeugdpsychiatrie.

Jonge mensen

”Ik merk dat ik als leidinggevende veel put uit mijn eigen ervaringen van ‘op de groep’. In dit werk maak je veel moois mee; de doelgroep is ook gewoon jong dus er wordt gespeeld, plezier gemaakt, gedold of er worden ontroerende stapjes gezet. Daarnaast zijn er ook de incidenten die het werk behoorlijk pittig kunnen maken. Persoonlijk contact, een goede en ook luchtige sfeer binnen je team is dan onmisbaar. Lachen met elkaar maar ook een traan kunnen laten, het hoort er allemaal bij, het maakt het draaglijker. We zijn in de eerste plaats allemaal mens en niet alleen maar collega’s. Zo kijk ik ook naar onze doelgroep, als jonge mensen die vastgelopen zijn, gedragsproblemen hebben en nog het een en ander te leren hebben. Niet als ‘gedragsgestoord’. Als er een crisis is geweest, een jongere heeft zichzelf bijvoorbeeld beschadigd, dan zie ik dat ziektebeeld los van de persoon. Ik denk dan: hij of zij had een rotdag. Op die manier maak je het ook voor jezelf iets luchtiger.”

“Je hoeft elkaar maar aan te kijken en je weet wat de ander bedoelt en hoe te handelen.”


Kippenvel

“Je ziet bij K&J vaak dat de mensen die er werken heel weerbaar zijn en dat moet ook wel. Onze kinderen kunnen zichzelf nog niet zo goed reguleren dus zijn er eerder excessen. Daar moet je vanuit jezelf mee om kunnen gaan, dat is niet echt aan te leren. Ik zeg wel eens: je bent hier voor gemaakt of niet. Natuurlijk staat iedereen voor je klaar als er iets is voorgevallen, de saamhorigheid is groot. Wat ik mooi vind om te zien is dat collega’s vaak op een dieper niveau contact met elkaar ervaren als ze samen iets naars of verdrietigs hebben meegemaakt. Dat is bijna niet uit te leggen. Ik ken het zelf ook, krijg al kippenvel als ik eraan terugdenk. Het is uniek en intens wat je met elkaar deelt en dat vertaalt zich ook naar de praktijk: je hoeft elkaar maar aan te kijken en je weet wat de ander bedoelt en hoe te handelen.”

Drive

“Bij K&J is de drive heel groot, we gaan echt voor ons werk, ieder vanuit zijn eigen motivatie en betrokkenheid. De een wil eraan bijdragen dat het kind in zijn verdere leven uit de psychiatrie blijft. De ander wil er juist extra voor zorgen, bijvoorbeeld omdat de thuissituatie gecompliceerd is. Ik draag als leidinggevende graag een steentje bij aan die drive. Ik kijk zo veel mogelijk naar individuele kwaliteiten en laat mensen vooral doen waar ze goed in zijn en waar ze voor geleerd hebben. Heb je ideeën? Laat ze vooral horen, ga ermee aan de slag. Laat je stem ook gelden binnen het team als je vindt dat er iets anders moet. Er zijn meerdere wegen die leiden naar Rome, de ene is misschien iets korter dan de andere maar erover debatteren komt de professionaliteit alleen maar ten goede. Ik vind het belangrijk dat mensen enthousiast zijn in wat ze doen en dat ze hun werkzaamheden zo kunnen uitvoeren dat ze er trots op zijn. Vrijheid en vertrouwen zijn wat mij betreft toch echt de sleutelwoorden hierbij.”


Gaat jouw hart ook uit naar de kinder- en jeugdpsychiatrie? Wij zijn altijd op zoek naar talent! Momenteel zoekt Jelle nog een
 social worker/pedagogisch hulpverlener voor de kliniek in Maastricht. Meer vacatures bij K&J vind je hier.

Heb je interesse in een andere functie bij K&J? Mail dan naar: solliciatie@mondriaan.eu. Bekijken we samen de mogelijkheden!